Jubileum – editie : 150 x voetbedevaart : 29 en 30 mei 2025
Na maandenlange voorbereiding door Johan, Bart en Tom waarin verschillende scenario’s de revue passeerden hoe we deze jubileum-editie konden vieren, waren we er klaar voor.
Allereerst was er de mooie uitnodiging waarmee alle voetbedevaarders en oud-bedevaarders werden uitgenodigd om met ons mee ons jubileum te vieren. We hebben ons best gedaan om iedereen te bereiken of op te zoeken, maar hier en daar kan/kon er wel iemand vergeten zijn. Dit was niet de bedoeling. Daarna werden de jubileum-medailles ontworpen en besteld, maar gezien de vele reacties van mensen die zeiden dat ze zeker gingen afkomen, werden er vlug nog een aantal bijbesteld. Ook over de receptie in de pelgrim voor alle aanwezige voetbedevaarders en oud-bedevaarders en sympathisanten en het verloop van de 1e dag (oa schrappen van de rozenkrans) werd gesproken en overeengekomen.
De viering van onze jubileum-bedevaart begon op zaterdag 24 mei om 19u in de kerk van Zemst-Laar waarin onze muzikanten enkele mooie maria-liedjes speelden, en alle aanwezigen zongen uit volle borst mee. Er was ook onze voorzitter Johan die de homilie deed en daarvoor ook even op de preekstoel stond en zich daarop toen terug in 1874 waande. Vermoedelijk sprak de pastoor van Laar op de vooravond van de 1e bedevaart ook de legendarische woorden dat ze aan de begin van de 1e voetbedevaart naar Scherpenheuvel stonden en dat dit hopelijk het begin was van een jaarlijkse, jarenlange en mooie traditie.
Donderdag 29 mei in de vroege ochtend, onder klokkengelui, vertrokken 25 voetbedevaarders voor de 150e keer in Zemst-Laar naar Scherpenheuvel in prachtig wandelweer. Sint Hubertus en zijn koster waren naar Zemst-Laar afgezakt en nodigden ons uit om deel te nemen aan de sint-hubertus processie in Elewijt op pinkstermaandag. In Zemst kwamen nog een 10-tal bedevaarders aansluiten, zodat we met een groepje van 35 mensen onze tocht konden vervolgen. In Werchter sloten de laatste 3 bedevaarders aan zodat we uiteindelijk met 38 aankwamen in Scherpenheuvel. Het werd een prachtige tocht, met toch enkele verrassingen. Iedereen kreeg een mooie medaille van 150 x jubileum, en onze eerste vlag (van 1926)
werd ook uit de kast gehaald en meegedragen. Voor de stok had Bart gezorgd en ook bovenaan de stok was er een 3D-geprinte afbeelding van de basiliek gemonteerd. Een pelgrim gaat niet alleen op tocht naar Onze Lieve Vrouw, overtreft niet alleen zijn fysieke mogelijkheden, maar geniet vooral van de sfeer en de tocht samen, jongeren en ouderen, onderweg te zijn. Het is ook een les in nederigheid en oog hebben voor diegenen die het al eens lastig hebben. Een schouderklopje, een bemoedigend woord kunnen wonderen doen.
Het werd een blijde intrede in Scherpenheuvel. Het applaus van de vele aanwezige oud-voetbedevaarders van Zemst-Laar en de vele sympathisanten van Zemst en Laar deed goed aan het hart en maakte bij velen emoties los. Alle oud-bedevaarders hadden ondertussen ook een medaille gekregen van 150 x voetbedevaart. Tijdens het lof direct na de aankomst werd eerst onze jubilaris muzikant Alex gevierd voor 50 deelnames, waarna ook iedere voetbedevaarder en oud-voetbedevaarder de zegening kreeg met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Er leek precies geen einde te komen aan de hele rij, maar elke aanwezige (oud) voetbedevaarder was oprecht gelukkig met deze huldiging. Onze muzikanten speelden nog 2 liedjes in het lof voor een overvolle basiliek. Direct na het lof werden er nog foto’s gemaakt van alle aanwezige bedevaarders en oud-bedevaarders die speciaal naar Scherpenheuvel gekomen waren voor de basiliek. Na het lof werd er geklonken op 150 x voetbedevaart in de pelgrim, een ware verbroedering tussen oude en nieuwe bedevaarders, waarbij ondertussen ook foto’s uit de oude doos konden bekeken worden die op de tafels lagen en duchtig doorgegeven werden. Om 17.15u was er de kruisweg voorgegaan door Pierre Doms – wederom muzikaal begeleid door Frans Van Hoeymissen en onze muzikanten, en om 18u was er de bedevaartmis, die ook weer talrijk werd bijgewoond. Pater Chucks was naar Scherpenheuvel gekomen en deed samen met pastoor Geert (van Scherpenheuvel) de viering. Frans verzorgde weerom de zang, en iedereen kon weer genieten van de mooie maria-liederen en aangepaste teksten. Daarna was het tijd om de inwendige mens te versterken en diegene die geen slaapplaats in Scherpenheuvel bestelden, keerden stillekesaan, maar met een blij gemoed terug naar hun thuisbasis. Scherpenheuvel kleurde op donderdag 29 mei helemaal (Zemst-) Laars. Overal - op elk terras in Scherpenheuvel– kwamen er mensen van Zemst of Zemst-Laar mekaar tegen.
De dag erna, vrijdag 30 mei namen we na een kort afscheid van Onze Lieve Vrouw (met een tekstje en de eerste 2 strofen van ‘uit scherpenheuvel’ in de basiliek gebracht door onze muzikanten, meegezongen door onze voetbedevaarders) - met de belofte dat het geen vaarwel was maar een tot wederziens - en werd de terugtocht aangevat. Ook nu weer waren er veel jeugdige gezichten die we konden verwelkomen. Nu met 31 mensen trokken we terug richting Zemst-Laar. Uiteindelijk maakten 46 verschillende mensen de bedevaart mee, waarvan 11 nieuwelingen. Dat we dichterbij huis kwamen merkten we ook aan de vele toeschouwers die ons kwamen aanmoedigen onderweg, te voet, op de fiets of met de auto. Vele oud-bedevaarders die fier met hun medaille om hun hals mochten we verwelkomen langs de baan.
Ook Ringtv stond ons op te wachten in Hever. Dit zorgde wel voor wat vertraging op ons uurschema. In Zemst aan de Kleine Linde stonden er vele mensen ons op te wachten. Dit warme welkom deed ons goed, en vol goede moed trokken we richting kapelleke van Scherpenheuvel in Zemst-Laar. Daar werden we ook opgewacht door vele dorpsgenoten en een delegatie van het gemeentebestuur. We vierden onze jubilaris Alex en bedankten André, die ons kapelleke zo goed verzorgt. Wij trokken verder naar de kerk in Laar waar pater Chucks ons opwachtte en met een korte plechtigheid een eind maakte aan deze jubileum bedevaart. Het was er eentje om in te kaderen en niet snel te vergeten. Moe, sommigen heel moe, maar voldaan konden we terug naar huis trekken en begon het aftellen naar de volgende bedevaart (151 x) – 14 en 15 mei 2026.
Iedereen die bijgedragen heeft tot het welslagen van deze prachtige 150ste voetbedevaart : heel hartelijk bedankt.